Strzelanie a miotki

"Podobno raz do roku nie nabity łuk sam strzela..."

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Yogi_wwa
Poskramiacz pająków
Posty: 1365
Rejestracja: 18 maja 2008, 21:44
Skąd: Wiadoma rzecz Sto(L)yca/PatoLotRia

Strzelanie a miotki

Post autor: Yogi_wwa » 10 maja 2009, 13:36

Mam takie pytanie. Jest sobie jednostka jednocześnie z łukiem i bronią miotaną. Załóżmy, że przeciwnik stoi 6" ode niej. Czy może w fazie strzelania użyć i łuku i miotki?
Warszawa da się lubić!
http://polandinenglish.info

Awatar użytkownika
Kirkor
Pomocnik Szamana
Posty: 981
Rejestracja: 16 gru 2008, 12:15
Skąd: Zaklików

Post autor: Kirkor » 10 maja 2009, 13:44

NIE, wybierasz czym chcesz rzucić albo strzelić. Jeśli ruszyłeś się ponad połowę ruchu to możesz użyć tylko miotki, jeśli nie to wybierasz z czego skorzystasz.
Forth Eorlingas!!!

WIP: http://www.mitril.pl/forum/viewtopic.php?t=15310

przyjmuję zamówienia na malowanie, zdjęcia w CMP, zapraszam Tanio i porządnie!

Awatar użytkownika
Friend
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 265
Rejestracja: 20 wrz 2008, 19:38
Skąd: Pszczyna

Post autor: Friend » 10 maja 2009, 19:09

Kirkor pisze:NIE, wybierasz czym chcesz rzucić albo strzelić. Jeśli ruszyłeś się ponad połowę ruchu to możesz użyć tylko miotki, jeśli nie to wybierasz z czego skorzystasz.
ja bym się sprzeczał, według mnie to możesz i to i to,

Awatar użytkownika
luckero
Posty: 1876
Rejestracja: 12 wrz 2007, 13:02
Skąd: Kraków

Post autor: luckero » 10 maja 2009, 19:14

Kirkor dobrze mówi, w fazie strzelania nie można użyć dwóch broni jednocześnie. Wybiera się: albo miotka - albo łuk.

Awatar użytkownika
hurin
Treser wargów
Posty: 30
Rejestracja: 22 maja 2009, 17:14
Skąd: GLIWICE

Post autor: hurin » 13 cze 2009, 14:16

jakie są zasady korzystania z broni miotanych??

podobno mozna sie ruszyc, rzucic i dokończyć ruch szarżując na wroga??

Hausik
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 22 paź 2008, 18:20
Skąd: Myszków

Post autor: Hausik » 13 cze 2009, 14:20

możesz się ruszyć i stanąć 2cm przed figurką przeciwnika rzucić w niego miotką jak trafisz i zabijesz to możesz np. zaszarżować na innego a jak nie zabijesz to musisz na tego co w niego rzucałeś miotką

Awatar użytkownika
Ajocie
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 425
Rejestracja: 31 gru 2008, 9:08
Skąd: Brodway

Post autor: Ajocie » 13 cze 2009, 14:22

No tak podbiegasz w stronę przeciwnika i zatrzymujesz sie przed jego strefa kontroli(1"/2cm) rzucasz kostką na trafienie, pózniej na ranienie i jeżeli nie wbiłeś wounda to szarżujesz na niego, a jeśli go zabiłeś to atakujesz chyba kogo tam chcesz ale nie wiem :o::

To ja mam pytanko:
Gracz dobra nie może rzucić miotnką w przeciwnika ,jeżeli jest już związany walką ? xD

Hausik
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 22 paź 2008, 18:20
Skąd: Myszków

Post autor: Hausik » 13 cze 2009, 14:28

tak nie może rzucić działa to tak samo jak przy strzelaniu

Awatar użytkownika
hurin
Treser wargów
Posty: 30
Rejestracja: 22 maja 2009, 17:14
Skąd: GLIWICE

Post autor: hurin » 13 cze 2009, 14:33

ale podobno zasieg broni miotanych ma 14 cm a nie strefe kontroli ??

Hausik
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 22 paź 2008, 18:20
Skąd: Myszków

Post autor: Hausik » 13 cze 2009, 14:36

tak ale ja mówiłem o strzelaniu w fazie ruchu. a jak strzelasz w fazie strzelania to możesz w fazie ruchu zrobić cały ruch i strzelić w fazie strzelania na max 14cm

Awatar użytkownika
Mikel-Leśny poszukiwacz
Gobliński jeździec
Posty: 62
Rejestracja: 01 maja 2009, 8:07
Skąd: Drawsko Pomorskie

Post autor: Mikel-Leśny poszukiwacz » 15 cze 2009, 20:55

A ja mam takie pytanie ;P Erestor ma sztylety Noldorin. Jak widac słowo sztylety to liczba mnoga czyli może rzucic wiecej niz jeden raz?
"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Morgoth
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 548
Rejestracja: 24 sty 2008, 15:30
Skąd: Warszawa

Post autor: Morgoth » 15 cze 2009, 20:58

Może miotnąć jeden raz na turę.

Awatar użytkownika
Mikel-Leśny poszukiwacz
Gobliński jeździec
Posty: 62
Rejestracja: 01 maja 2009, 8:07
Skąd: Drawsko Pomorskie

Post autor: Mikel-Leśny poszukiwacz » 15 cze 2009, 21:10

Jak tak to fajnie. A jeszcze sie więc upewnie to zwykłe jednostki mogą tylo raz na ture? thx ;)
"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Friend
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 265
Rejestracja: 20 wrz 2008, 19:38
Skąd: Pszczyna

Post autor: Friend » 15 cze 2009, 21:35

Mikel-Leśny poszukiwacz pisze: Erestor ma sztylety Noldorin. Jak widac słowo sztylety to liczba mnoga czyli może rzucic wiecej niz jeden raz?
możesz rzucić jeden raz ale masz możliwość przeżutu na rany :)
Mikel-Leśny poszukiwacz pisze: A jeszcze sie więc upewnie to zwykłe jednostki mogą tylo raz na ture?
tak, raz na turę

Dentystek
Gobliński jeździec
Posty: 67
Rejestracja: 24 maja 2009, 7:51
Skąd: Dobrzewino

Post autor: Dentystek » 15 cze 2009, 21:55

Chyba jedną z głupszych zasad jest nieskończony limit na broń miotaną. Specjalnie dzisiaj doczytałem i wynika, że można mieć x oszczepów pochowanych gdziebąć bo każdy wojownik wyposaża się w ilość potrzebną na całą bitwę ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Strzelanie”