Strzelanie a walka wręcz

"Podobno raz do roku nie nabity łuk sam strzela..."

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
Ostrze Morgulu
Treser wargów
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2008, 13:46
Skąd: Kraków

Strzelanie a walka wręcz

Post autor: Ostrze Morgulu » 26 sty 2008, 18:49

mam pytanko...a nawet kilka :D
1. Czy jeżeli troll walczy z (dajmy na to) wojownikiem z Minas Tirith to czy łucznicy białej wieży mogą strzelac do monstrum czy nie??
2. Jeśli nie mogą tego zrobic podczas gdy WoMT jest na lini strzału to czy mogą to zrobić jesli Troll zasłania sojusznika??
3. I w końcu czy mozna strzelac do trolla (czy tez mumaka,fell besta itp) który idzie w 2,3 szeregu bez strzelania salwą??
4. Sorry jeszcze jedno.... :P Czy strzelając do Mumakila znajdujacego się o 8 cm od nas trzeba uzywac takiego samego modyfikatora na trafienie jak przy strzelaniu do odległego o 50 cm orka??

naprawde niektóre zasady wydaja mi sie przynajmniej
bardzo dziwne.... :?
Ash nazg durbatuluk, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul

Awatar użytkownika
Khazad
Mistrz zardzewiałych zbroi
Posty: 532
Rejestracja: 19 wrz 2007, 14:05
Skąd: Loobleen

Post autor: Khazad » 26 sty 2008, 18:55

Pytania 1 i 2: wojownicy Dobra w żadnym wypadku nie mogą strzelać do walki, bo zawsze ryzykują trafienie sojusznika. Wyjątkiem jest expert shot Legolasa.

3. Jak najbardziej, ale te szeregi przed nimi liczą się jako przeszkoda.
4. Jakiego modyfikatora? Zawsze trafiasz na tyle samo danymi łucznikami.

Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:15
Skąd: Poznań

Post autor: Ven » 26 sty 2008, 18:57

1. Nie można strzelać do walki gdzie walczy twój sojusznik (siły dobra)
2. Jeśli ten WoMT stoi tak, że go nie widać a jest w walce z trolem w którego chcemy strzelać to nie możemy - patrz wyżej.
3. Troll jest widoczny w 3 szeregu jeśli dwa pierwsze tworzą jednostki o mniejszych podstawkach (np: piechota) - więc można
4. Tak - obowiązuje ten sam współczynnik strzelania.
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
Ostrze Morgulu
Treser wargów
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2008, 13:46
Skąd: Kraków

Post autor: Ostrze Morgulu » 26 sty 2008, 19:28

ostatnio własnie uczyłem kumpla i jego dziewcze grac i nie ukrywam ze zagięli mnie pytaniem dlaczego nie mogą strzelac do trolla walczącego z WoMT łucznikami którzy stykaja sie podstawką z ów ziomkiem. według nich (maja troche racji) mogli by strzelac powyżej głowy sojusznika w klatę i łeb trolla nie ryzykując zranienia gondorczyka. A juz całkowicie pytaniem o to dlaczego tak samo trudno jest trafic mumakila z bardzo blizka ja z bardzo daleka orka.... wiec pytam :?
ale skoro jest tak jak mowicie to dobra... :) pamiętajmy ze to symulacja a nie odtworzenie.... :mrgreen:
Ash nazg durbatuluk, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 26 sty 2008, 20:18

chopie, minas ledwo trzyma łuk, strzela jak mu sie uda a nie snajperzy jak legolas x) probowałes kiedyś strzelać z łuku? spoko nawet gdy trafiasz to gratuluje ale nawet przeszkolony łucznik w ferworze walki nie trafi zawsze tam gdzie chce bo ręka się trzęsie w takich momentach
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

Awatar użytkownika
Ezekiel
Bębniarz z głębin
Posty: 122
Rejestracja: 11 sty 2008, 7:57
Skąd: Warszawa

Post autor: Ezekiel » 26 sty 2008, 20:33

No i nie zapominajmy, że to jest gra, a nie życie. Tylko gra, do tego z niezbyt skomplikowanymi zasadami, więc logiki trochę próżno w tym szukać.

Awatar użytkownika
Ostrze Morgulu
Treser wargów
Posty: 47
Rejestracja: 26 sty 2008, 13:46
Skąd: Kraków

Post autor: Ostrze Morgulu » 27 sty 2008, 18:50

czaje czaje...spoko... :]

upomnienie: nie pisz nic nie wnoszących jednozdaniówek

drachenfeles
Ash nazg durbatuluk, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul

Awatar użytkownika
Atanamir
Treser wargów
Posty: 17
Rejestracja: 07 lut 2008, 21:55
Skąd: z nienacka.

Post autor: Atanamir » 08 lut 2008, 20:26

Wracając do tego minasa: Strzela w Trolla walczącego z innym Minasem i boi się, że trafi swojego, a jeśli znajdzie w swojej formacji szczelinę szerokości podstawki, to szyje przez nią jak elf, nie bojąc się o swoich. Nie szukaj w tym logiki, realizmu zasad lotra nie da się udowodnić żadnym sensownym argumentem, choćby to strzelanie do trolla, lub we wrogów na murach przez swoich :P

Co do tej balisty: nie jestem pewien, czy jeśli widzisz taki mały fragment modelu, jak wystający czubek głowy, to liczy się jako widoczny :)
O mor henion I dhu,
Ely sirar, al sila,
Ai! Aniron Undomiel...
Tiro! El eria e mor,
I lir en el Luitha uren, Ai! Aniron...

Awatar użytkownika
mam13
Treser wargów
Posty: 29
Rejestracja: 28 sty 2008, 7:03
Skąd: Konstancin-Jeziorna

Post autor: mam13 » 10 lut 2008, 15:10

Mam pytanie; jak np; troll rzuca kamulcem to po wyrzuceniu na 1 kostce 5, a na pozostałych mniej; to obrażenia będzie zadawał jedną kością, czy trzema?
Jestem starym wyjadaczem, tyle że niedorozwiniętym (gra towarzyska od 2 numeru Dea)

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 10 lut 2008, 15:53

przeciez trol rzuca 1 kamieniem a nie 3 :/
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

Awatar użytkownika
mam13
Treser wargów
Posty: 29
Rejestracja: 28 sty 2008, 7:03
Skąd: Konstancin-Jeziorna

Post autor: mam13 » 10 lut 2008, 15:56

Ale atak ma 3 (bo taki Legolas, też strzela 1 strzałą).
Jestem starym wyjadaczem, tyle że niedorozwiniętym (gra towarzyska od 2 numeru Dea)

Awatar użytkownika
Dracoz
Treser wargów
Posty: 27
Rejestracja: 25 sty 2008, 23:18
Skąd: Wrocław

Post autor: Dracoz » 10 lut 2008, 16:19

mam13 pisze:Ale atak ma 3 (bo taki Legolas, też strzela 1 strzałą).
Nie za bardzo rozumiem. Troll rzuca jeden raz.
Legolas jako "najlepszy strzelec" w Śródziemiu, posiada specjalną zasadę pozwalającą mu na oddanie 3 strzałów w turze.
Jeśli jednostka nie ma w zasadach wpisane inaczej, to każdy strzelający może oddać jeden strzał, zatem jeśli troll nie wyrzuci 5+, to nic się nie dzieje. Liczba ataków nie ma tutaj nic do rzeczy.

Awatar użytkownika
luckero
Posty: 1876
Rejestracja: 12 wrz 2007, 13:02
Skąd: Kraków

Strzelanie - zasady ogólne

Post autor: luckero » 05 kwie 2008, 20:25

Pytanie nie pasowało do żadnej z istniejących kategorii więc zakładam nową.

Czy Zło może zadeklarować strzał do swojego wojownika 'na czysto' czy może wymagane jest aby ten był w zwarciu?

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 06 kwie 2008, 10:02

Na stronie 22 w Rulebooku jest opisane, że możesz strzelać do dowolnego targeta w zasięgu łuku, który jest widziany przez model strzelający. Co prawda dobro nie może ryzykować ranienia swoich kompanów, więc może wziąść na cel tylko wroga, jednak niegdzie nie jest napisane, jakoby zło nie mogło brać kolegów na cel. Nie ma jednak przy sprawie wybierania celu zapisu, że trzeba na cel brać wroga, więc może nawet dobro może bezpośrednio strzelać do swoich. Niech wypowie się jakiś sędzia...

Ismaril
Honorowy Redaktor
Posty: 2233
Rejestracja: 19 wrz 2007, 10:15
Skąd: Świdnik / Warszawa

Post autor: Ismaril » 06 kwie 2008, 10:22

Zło może strzelać do swoich. Dobra nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Strzelanie”