Armylisty Ligi Ogólnopolskiej 4.0 - temat dyskusyjny

Jeśli chcesz żeby coś było zrobione dobrze - zrób to sam...
Awatar użytkownika
FishPriest
Redaktor
Posty: 1571
Rejestracja: 12 sty 2014, 14:42
Skąd: Łódź

Post autor: FishPriest » 20 wrz 2017, 10:25

Kat pisze:Troche szkoda tez ze szara kompania jest czescia armylistu arnor przez co arnorczycy moga biegac po jednym polu bitwy z imrachilem czy innymi ktorzy arnor mogli znac jedynie z historii:)
Dążymy do unifikacji armylistów a nie ich rozbijania. Posiadanie miliona biedoarmii typu Dale (Girion kapitan i jeden szeregowiec) odgrywalnia większość modeli. Generalnie to co nam GW serwuje w armylistach (czy to z podręcznika There and back again czy w listach armijnych z Throne of Skulls - rozbijanie wszystkiego na podfrakcje) jest tylko zbędnym boostowaniem Mordoru i innych "Uniwersalnych" armii - posiadających jednostki każdego typu (mięso, łucznicy, elitarna piechota, tania lekka kawaleria zadaniowa i ciężka szturmowa, bohaterowie typu worek potęg i prowadzenie warbandu, magowie, superkillerzy).
Wszystkich graczy z Łodzi zapraszam tutaj

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 20 wrz 2017, 10:49

No ok rozumiem:)
Ale danie andurila aragornowi to tylko mala zmiana a pozwoli na wiecej kombinacji aie sadze by tworzylo przegiecia:)
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

Goblin Skryba
Gobliński jeździec
Posty: 91
Rejestracja: 30 lip 2016, 17:21
Skąd: małopolska

Post autor: Goblin Skryba » 20 wrz 2017, 11:31

Kat Jak chodzi o lenna i arnorczyków na jednym stole - odpowiedni dobór kolorów armii i formalne przypisanie innych imion arnorczykom (np. Cair Andros veterans dla warrior of arnor) i masz pola pellenoru. Taka propozycja tylko ;)

P.S. Pomijając duchy lenna mogły walczyć u boku arnorczyków choćby dlatego, że Gondor wspierał Północne Królestwo - założę się że nie tylko swoimi wojskami, ale w towarzystwie lenników ;)

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 20 wrz 2017, 12:48

Tak samo jak arnor byl wspierany przez lennikow gondoru na poczatku 3 ery tak samo aragorn nosil anduril w szarej kompani wkraczajac na sciezki dunharrow :) i stad moja prosbao rozwarzenie czegos takiego w armyliscie :)

(Pomijajac ze aragorn czy halbarad zyli w calkiem innych czasach niz arvedui czy mallbeth :))
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

wilqu
Bębniarz z głębin
Posty: 122
Rejestracja: 09 wrz 2017, 12:11
Skąd: Kutno

Post autor: wilqu » 20 wrz 2017, 13:24

Na co to rzebranie o miecz Aragorn był dunedainem przed sciezka umarlych koniec bajki nie nosil przekutego narsila wczeniej wspomniany armylist to baza jednostek przed ścieżkami. To tak jakby gandalf szary byl juz bialym w hobbicie ......nie rozumiem po co chec naginania logiki, dalej idac tym tropem sauron w 3erze moze byc w postaci fizycznej a nie okiem, skoro aragorn wedle niektorych nosi miecz przodków od urodzenia.

Awatar użytkownika
Ajas
Redaktor
Posty: 5544
Rejestracja: 25 sty 2008, 20:24
Skąd: Poznań AP

Post autor: Ajas » 20 wrz 2017, 14:02

Specjaliści od fluffu od siedmiu boleści... Kat słusznie pyta się o Andurila :roll:
Andúril – miecz wykuty ze szczątków Narsila przez elfickich kowali w Rivendell (najprawdopodobniej byli to ostatni z Gwaith-i-Mírdain), w grudniu 3018 roku Trzeciej Ery, jeszcze przed wyruszeniem Drużyny Pierścienia na wyprawę. Na ostrzu wyryto znaki runiczne oraz godło Elendila (Siedem Gwiazd) między godłami jego synów: Isildura (sierp Księżyca) i Anáriona (Promieniste słońce). Miecz ten, tak samo, jak Narsil, błyszczał zarówno światłem słońca, jak i księżyca.

Aragorn używał Andúrila w boju podczas całej wędrówki Drużyny Pierścienia, jak i w czasie Wojny o Pierścień: w Morii, w bitwach o Rogaty Gród, na polach Pelennoru i pod Morannonem...
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/And%C3%BAril

GW nie pomyślało o tym pisząc profil Aragorna Isildur's Heir, nie jest wykluczone, że w kolejnej wersji Anduril pojawi się jako opcja do wykupienia.

Pozdrawiam, Ajas :D
KedzioR_vo do Offa o cyckach pisze:MaRta radzi, żebyś se cycki w necie pooglądał, bo widać, że nie wiesz, jak wyglądają (:D)
Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
Vagnar Frost
Treser wargów
Posty: 22
Rejestracja: 31 sie 2017, 12:34
Skąd: Kielce/Kutno

Post autor: Vagnar Frost » 20 wrz 2017, 14:37

Pytanie:

W profilu
Elladan i Elrohir mają pancerz "5"
na wyposażeniu jest wpisane:
"Wargear:
Both Elladan and Elrohir heavy armour and two Elven blades."
a w opcjach do wykupienia jest:
"Heavy armor 10 points(for both)"

co jest nie tegens ?

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 20 wrz 2017, 14:59

Ajas pisze:Specjaliści od fluffu od siedmiu boleści... Kat słusznie pyta się o Andurila :roll:
Andúril – miecz wykuty ze szczątków Narsila przez elfickich kowali w Rivendell (najprawdopodobniej byli to ostatni z Gwaith-i-Mírdain), w grudniu 3018 roku Trzeciej Ery, jeszcze przed wyruszeniem Drużyny Pierścienia na wyprawę. Na ostrzu wyryto znaki runiczne oraz godło Elendila (Siedem Gwiazd) między godłami jego synów: Isildura (sierp Księżyca) i Anáriona (Promieniste słońce). Miecz ten, tak samo, jak Narsil, błyszczał zarówno światłem słońca, jak i księżyca.

Aragorn używał Andúrila w boju podczas całej wędrówki Drużyny Pierścienia, jak i w czasie Wojny o Pierścień: w Morii, w bitwach o Rogaty Gród, na polach Pelennoru i pod Morannonem...
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/And%C3%BAril

GW nie pomyślało o tym pisząc profil Aragorna Isildur's Heir, nie jest wykluczone, że w kolejnej wersji Anduril pojawi się jako opcja do wykupienia.

Pozdrawiam, Ajas :D
Dziekuje :)

Podbijam jeszcze o cosco bylo pisane
Kapitan duchow ma def 7 i pisze ze ma tarcze oraz ma opcje dokupienia tarczy. Rozumiem ze kosztuje 65bez tarczy a za dodatkowe 5pkt bedzie mial def8?:)
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

wilqu
Bębniarz z głębin
Posty: 122
Rejestracja: 09 wrz 2017, 12:11
Skąd: Kutno

Post autor: wilqu » 20 wrz 2017, 15:16

Kat pisze:
Ajas pisze:Specjaliści od fluffu od siedmiu boleści... Kat słusznie pyta się o Andurila :roll:
Andúril – miecz wykuty ze szczątków Narsila przez elfickich kowali w Rivendell (najprawdopodobniej byli to ostatni z Gwaith-i-Mírdain), w grudniu 3018 roku Trzeciej Ery, jeszcze przed wyruszeniem Drużyny Pierścienia na wyprawę. Na ostrzu wyryto znaki runiczne oraz godło Elendila (Siedem Gwiazd) między godłami jego synów: Isildura (sierp Księżyca) i Anáriona (Promieniste słońce). Miecz ten, tak samo, jak Narsil, błyszczał zarówno światłem słońca, jak i księżyca.

Aragorn używał Andúrila w boju podczas całej wędrówki Drużyny Pierścienia, jak i w czasie Wojny o Pierścień: w Morii, w bitwach o Rogaty Gród, na polach Pelennoru i pod Morannonem...
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/And%C3%BAril

GW nie pomyślało o tym pisząc profil Aragorna Isildur's Heir, nie jest wykluczone, że w kolejnej wersji Anduril pojawi się jako opcja do wykupienia.

Pozdrawiam, Ajas :D
Dziekuje :)

Podbijam jeszcze o cosco bylo pisane
Kapitan duchow ma def 7 i pisze ze ma tarcze oraz ma opcje dokupienia tarczy. Rozumiem ze kosztuje 65bez tarczy a za dodatkowe 5pkt bedzie mial def8?:)
Ajas prawie jak Ajaks na straży, nie miałem racji roszczenia Kat jak najbardziej na miejscu.

Własnie jak to jest z braćmi:
W profilu
Elladan i Elrohir mają pancerz "5"
na wyposażeniu jest wpisane:
"Wargear:
Both Elladan and Elrohir heavy armour and two Elven blades."
a w opcjach do wykupienia jest:
"Heavy armor 10 points(for both)"

Alexij
Nadzorca Trolli
Posty: 774
Rejestracja: 23 lut 2010, 12:57
Skąd: Bydgoszcz

Post autor: Alexij » 20 wrz 2017, 15:17

1. W zapisie Elladana i Elrohira jest literówka. Powinno być (..) have armour(...) a jest heavy armour. Literówka do poprawienia.
2. Captain of the Dead. Również literówka, czy też nieuwaga przy zapisie. Captain of the Dead nie ma w podstawowym ekwipunku tarczy. Jego bazowa obrona to 7. Po wykupieniu tarczy za 5 pkt może mieć tarczę i podniesie to jego def o 1 do łącznej wartości 8.
3. Miecz był czy nie był. Nie wnikam. Został wniesiony taki wniosek i sedziówka z pewnością go rozpatrzy. Proszę jednak nie sądzić , iż jest to początek koncertu życzeń.
Pozdrawiam
Alexij

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 20 wrz 2017, 15:42

Koncert koncertem ale ma to pewne podstaw nie mowie tez ze musi byc rozpatrzone :)

Zawsze mozna by dac zapis w specjal army rule ze wystawienie duchow blokuje wystawienie (wymieniamy wszystko co arnorskie)
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

wilqu
Bębniarz z głębin
Posty: 122
Rejestracja: 09 wrz 2017, 12:11
Skąd: Kutno

Post autor: wilqu » 26 wrz 2017, 8:25

Czy dobrze widze, w lo 4.0 mordor ma możliwość wykupu wargow do orkow jako warg riders, natomiast statystyki samego warga nie sa umiesZczone w pdf. Czerpac te dane z ....Fajnie by bylo aby byl to kompletny pdf:) p.s. to samo kon i pancerny koń. Niby nic ale fajnie jesli juz robimy polski pdf by byl kompletny:)

Elfhells
Gobliński jeździec
Posty: 92
Rejestracja: 14 paź 2012, 18:20
Skąd: Warszawa

Post autor: Elfhells » 26 wrz 2017, 9:06

Myślę, że sprawiedliwe byłoby dodanie do zasady Great Commander zapisu, że gracz może wystawiać jednostki 9cali od bohatera (a nie 6).

Awatar użytkownika
Kat
Poskramiacz pająków
Posty: 1326
Rejestracja: 24 sty 2008, 11:44
Skąd: Nie-zły Ent (Dębica)

Post autor: Kat » 26 wrz 2017, 21:43

Ok dwa problemy:

1) aragorn i duchy.
Duchy maja zasade ze moze nimi dowodzic aragorn z andurilem
Aragon z opcja andurila jest w
fellowshipie
Gondorze
W obu przypadkach po dokupiebiu andurila moze on dowodzic duchami?:)

2: maszyny i wystawienie
Maszyna ma zapis ze "oddzialy wraz z maszyna sa wystawiane na koniec"
Czy to oznacza ze jak w kazdym warbandzie wystawie po jednej machinie to wystawie swoja armie na koncu?
Czy zapis ten odnosi sie tylko do katapulty i oddzialu jako obslugi

Pytanie do tego samego tematu: jesli na koniec wystawiam tylko machine a dokupilem do niej kapitana ktory dodatkowo dowodzi warbandem to wtedy wystawie w razie koniecznosci warband bez kapitana czy wszystkich razem na koncu?
Wojownik "Zachodniej Ukrainy"

Awatar użytkownika
Jaskier
Redaktor
Posty: 443
Rejestracja: 01 kwie 2014, 16:23
Skąd: Warszafka

Post autor: Jaskier » 27 wrz 2017, 10:57

Kacie, w armybookach po poprawkach jest napisane ze jedynie Aragorn, King Elessar mpze prowadzić duchy.

Dodano po 1 minucie 43 sekundach:

A co do maszyny, jezeli w kazdym bandzie masz maszyne to tak, wystawisz całą armie po armi przeciwnika, chyba ze on tez ma tyle maszyn co Ty :D
Pozdrawiam, Marcin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oficjalne Profile Ligowe - dyskusja”