Siły Zła - Rozpiski.

Od Azoga do Oka.

Moderatorzy: Darlark, Konradussss, Thein, TonyStark, Mnil, Redakcja

Awatar użytkownika
Valacar
Treser wargów
Posty: 15
Rejestracja: 21 maja 2009, 14:45
Skąd: Busko

Post autor: Valacar » 29 sty 2018, 16:59

Chciałem po bardzo długiej przerwie wrócić do grania, trochę poczytałem co tam teraz się gra. Co sądzicie o takiej rozpisce, co wypadałoby zmienić?

Mordor 600 LO

The Undying (Fell Beast) 170
10 Morannon Orc (shield) 80
2 Orc Tracker (Warg) 22
Kardush 60
Orc (Banner) 30
10 Orc (Shield&spear) 70
Orc Tracker (Warg) 11
Orc Taskmaster 60
6 Morannon Orc (shield) 48
4 Orc (Shield&spear) 28
Orc (spear) 6
Spectre 15
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, 17:32 przez Valacar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jedyny dobry elf to martwy elf"

Awatar użytkownika
Kalins
Redaktor Naczelny
Posty: 2993
Rejestracja: 19 wrz 2007, 15:09
Skąd: Józefów

Post autor: Kalins » 29 sty 2018, 17:26

Cześć Valacar po długiej przerwie :)

analizując Twoja rozpiskę trzeba przyznać, ze jest solidną mordorską rozpiską, przy czym mam kilka spostrzeżeń:
- masz chyba najlepszego Nazgula i rozumiem, że jest Liderem armii - nie zaznaczyłeś, stąd dopytuję;
- nie możesz mieć w warbandzie więcej niż 12 modeli, a w dwóch Twoich warbandach przekraczasz ten limit;
- osobiście nie jestem zwolennikiem sztandarów, ale mogą wygrać ci bitwę w jednym, czy dwóch scenariuszach;
- to już kwestia oczywiście decyzji, czy nie należaloby wystawiać warbandy od razu z 5 morannonami i 5 orkami z włóczniami, bo jak trafisz na scenariusz, gdzie warbandy wychodzą z różnych krawędzi, to masz trochę pod górę.

Generalnie koncepcja dobra, trochę do dopracowania.

Pozdrawiam,
Kalins
Powiedz Mitril i wejdź.

Awatar użytkownika
Valacar
Treser wargów
Posty: 15
Rejestracja: 21 maja 2009, 14:45
Skąd: Busko

Post autor: Valacar » 29 sty 2018, 17:40

Właśnie dodałem mały edit odnośnie 12 modeli w warbandach i wcisnąłem jeszcze spectre zamiast jednego orka (wydają mi się całkiem spoko, ale proszę o opinię czy warto je wystawiać). Liderem jest Nazgul, nie wiedziałem że trzeba zaznaczać. Bardzo dziękuję za rady Kalins, na pewno zmienię kompozycję warbandów (po zapoznaniu się ze scenariuszami :) ).

Pozdrawiam, Valacar.
"Jedyny dobry elf to martwy elf"

daid
Bębniarz z głębin
Posty: 180
Rejestracja: 14 kwie 2010, 14:38
Skąd: Poznań

Post autor: daid » 29 sty 2018, 17:49

Rozpiska twarda i stabilna, dobrze prowadzona może sobie z większością rzeczy poradzić. Tylko sztandar wrzuciłbym na jakiś stabilniejszy model, np Morka albo BNW
Czym jest Hobbit o.O???

Awatar użytkownika
Wlodas
Bębniarz z głębin
Posty: 179
Rejestracja: 22 sty 2017, 20:03
Skąd: Tarnowo Podgórne

Post autor: Wlodas » 29 sty 2018, 18:28

grając Nazgulem na Bestii na pewno warto mieć w armii Dead Marsh Spectrę a nawet dwie :D
Dają coś na kształt "compela" tylko lepsze bo można przesunąć model przeciwnika pełnym ruchem ;)
For Gondor !

Awatar użytkownika
Fenomen
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 19 lut 2010, 15:02
Skąd: Wrocław

Gundaba&Angmar 500pkt

Post autor: Fenomen » 07 lut 2018, 9:59

500p
Warband 1

Bolg 160p (Army Leader)

+10p warg

170p

4 gunndabad orc warrior with shield 32p

4 orc warriors with spears 24p

Warband 2

Shade 100p

3 Gundabad berserkers with axe or 3 Dead Marsh Spectre 45p
3 orc warriors with spears 18p

Warband 3

Angmar Orc Shaman 50p

4 gundabad orc warriors with shields 32p

4 orc warriors with spears 24p


Ilość modeli w armii: 24

Dopiero zaczynam zabawę z tą armią, co myślicie o tej rozpisce?
Z popiołów strzelą znów ogniska
I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król – tułacz wróci na stolicę.

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 07 lut 2018, 17:59

W mojej opinii na te punkty masz dwóch bardzo drogich bohaterów, wystarczy mag u przeciwnika i bolg będzie warzywem po dwóch lub trzech turach, niestety obecnie na stołach ta rozpiska w moim odczuciu by sobie nie poradziła. Inna sprawa jeżeli chcesz grać tym co Tobie się podoba to możesz się pobawić. Sam grywam bolgiem czy azogiem, ale niestety bywa, że nie mogą pokazać swoich 100%. Jednak w przypadku gdybyś grał na armię czystą, pozbawioną magów, monsterów etc to może i coś ugrasz. Bolg teoretycznie z heroika zabija po 4 modele w turę, szybko można próbować zdobyć darmową potęgę. Masz małą masę, ale szansę na ratowanie z furii. No i wygrywasz na 6 ze wszystkimi ;) Warto ograć, ale mała masa tutaj dużo robi, za 100 pktów mniej spróbował bym WWC. Berków też bym wywalił, Berserker = Gundabad i orkas z włócznią.

Awatar użytkownika
Fenomen
Bębniarz z głębin
Posty: 150
Rejestracja: 19 lut 2010, 15:02
Skąd: Wrocław

Post autor: Fenomen » 07 lut 2018, 20:25

Czym jest WWC? Tez jestem zdania ze lepiej zainwestować w zwykle gundabady niz berki. To w takim razie co na te pkt by w dalszym ciagu byl to Gundabad, a nie juz np Mordor czy Angmar z domieszką Gundabadu. Dziękuję za info zrotne :)
Z popiołów strzelą znów ogniska
I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król – tułacz wróci na stolicę.

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 07 lut 2018, 21:12

Wild Warg Chieftain ;) dzięki zasadom LO zyskał dodatkowy atak i powalenie w szarży oraz dodatkową potęgę, z siłą 6 może siać terror, a 3 potęgi to sporo, zwłaszcza z zasadą Master of Battle. Jeżeli chodzi o szeregowców to gundabady i orkowie jako wsparcie lub same gundabady, ale jeszcze nie zdarzyło mi się grać takowymi w obu szeregach. Gdybym miał grać na cięcia bez maga to bym wziął tylko bolga i shamana, bolg o ile się nie mylę może mieć 18 osobowy warband, warto to wykorzystać aby nabić masę.

Awatar użytkownika
Dragowicz
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 398
Rejestracja: 05 cze 2013, 12:38
Skąd: Tarnów

Post autor: Dragowicz » 07 lut 2018, 22:06

WWC może i na LO jest fajny, ale nie zapominajmy że nie podlega furii i z swoim męstwem nie daj Boże przez coś obniżonym może łatwo uciec po breaku, w dodatku nie zapominamy że Master of Battle nie działa gdy model zaangażowany jest w walkę wręcz w tej turze, poważny problem szczególnie dla modelu który ma walczyć nie? A sam Warg na lidera się w ogóle w dodatku nie nadaje...

W dodatku taki mały format i 2 drogich bochów, niby jakość siły przebicia spotęgowana Shadem mimo małej liczebności może działać, ale nie ma się tym jak bronić przed wrogim czarodziejem, Bolg to raczej większe punkty by miał jakiegoś Nazga do pomocy, bo tak to długo transfixom się nie będzie opierał bo stanowi łatwy cel.

Co do Berserków, może z obecności Shade na te pkt lepiej dać zwykłe Gundabady, którym jednak i tak daleko do takich morków których niestety nie wstawimy, ale na pewno są to modele bardzo grywalne, i chyba jedne z ciekawszych jakie dodano do tej armii, znajomego spytałem czy witały na stołach podczas DMP, i ludzie to wystawiają i chwalą, sam powiedział że są ciut za tani na to co potrafią, więc sam zagrałem sobie nimi na ploxie, i po zobaczeniu ich zdolności destrukcyjnych sam sobie ich zakupiłem, istne Kamikaze z swoim zwiększonym ruchem i PS :)

Gra się tym czym uważa za słuszne, i jeszcze lepiej jak nie jest to jakiś oklepany schemat, choć jeśli jest ten Shade to nie wiem czy ten Bolg aż tak potrzebny jak zauważył Pan u góry, ale może zamiast WWC jakiś taniusi bohater pokroju Golfimbula z biedną wersją WK/Ringwraitha na czele z jakimś zasobem potęg? wystarczy do wyłączenia jakiegoś bohatera i pobronienia trochę armii skromniejszym zasobem woli, a taki Golfimbul z wargiem może podziałach dzięki Shade'owi, który zasłoni trochę niską walkę naszego orka :)
To tylko propozycje, którymi zawsze warto się podzielić, każdy ma swoje zdanie :p
Każdy popełnia błąd, ale niektórzy są błędem...

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 08 lut 2018, 6:20

Nie rozumiem do końca o co chodzi Tobie z tym Master of Battle, zapis jest: "He cannot use this ability to call a heroic shoot or heroic move action if he has already been engaged in combat that turn. " WWC jest spoko, moim zdaniem z trzema wolami może podziałać coś więcej niż tylko uciec, pozostają również fajne modele Duskwrightów, 5 woli za 45pkt i transfix na 3+ to może być fajny dodatek na mniejsze punkty. Dodatkowo WK może korzystać z ich punktów woli do czarowania, też można przemyśleć takie combo ;).

Awatar użytkownika
Dragowicz
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 398
Rejestracja: 05 cze 2013, 12:38
Skąd: Tarnów

Post autor: Dragowicz » 08 lut 2018, 6:52

"Nie może użyć tej zdolności, by wykonać heroiczny ruch czy heroiczny strzał, jeśli zaangażowany jest w walkę wręcz w tej turze", nie możesz skorzystać z tego jak walczysz gdy ktoś np. deklaruje heroiczną walkę, to jej nie skopiujesz za darmo, chyba że zapis interpretuje zbyt mocno, i jest to przykład akurat heroików których nie zadeklarujesz normalnie walcząc, jak np. heroiczny marsz.

W podręczniku Battle Companies zasada Master of Battle nie wspomina nic o zaangażowaniu w walkę, więc może lepiej korzystać z tego zapisu?

Duskwright, rzeczywiście fajna opcja na małe pkt+ można go dobrać z jakimś tanio możliwym WK= 2 warbandy i sporo możliwości :)
Każdy popełnia błąd, ale niektórzy są błędem...

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 08 lut 2018, 9:22

No nie możesz się heroicznie ruszyć i strzelić jak jesteś w walce związany, ale epica czy walkę heroiczną możesz robić jak ktoś w 6 calach deklaruje ;)

Awatar użytkownika
Dragowicz
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 398
Rejestracja: 05 cze 2013, 12:38
Skąd: Tarnów

Post autor: Dragowicz » 08 lut 2018, 10:39

Jeśli tak jest to dobrze, zapis "nie może użyć zdolności" trochę myli :p
Choć szkoda że i tak nijak się ma do tego co daje Tascmaster, którego tu nie znajdziemy :p, bo niestety ktoś wrogi musi go zadeklarować+ raczej o tym wiedząc może łatwo temu zapobiegać.
Każdy popełnia błąd, ale niektórzy są błędem...

Awatar użytkownika
Slotgan
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 315
Rejestracja: 24 lut 2012, 23:47
Skąd: Poznań

Post autor: Slotgan » 08 lut 2018, 11:18

Jak podjedziesz bolgiem do powiedzmy aragorna to myślisz, że nie zadeklaruje podbicia walki bo nie będzie chciał dać bolgowi darmowego mighta ;)? Albo Elendil nie odpali darmowego heroika bo nie będzie chciał dać bolgowi? Ja gram i wierz mi, że niejednokrotnie lepiej można na tym wyjść niż z taskiem, dodatkowy atut, nie musisz mieć potęgi aby odpalić ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Zła”