Epic Hero i ostatnia kompania w formacji

Moderatorzy: Konradussss, Thein, Koshara, TonyStark, Kevin, Mnil

Awatar użytkownika
mikjan
Treser wargów
Posty: 41
Rejestracja: 17 kwie 2008, 18:13
Skąd: Warszawa

Epic Hero i ostatnia kompania w formacji

Post autor: mikjan » 18 kwie 2009, 20:01

Mam pytanie, czy jeśli epic hero jest ostatnim modelem w formacji pod koniec fazy walki, to czy zdejmuje się go jako casualty wg. zasady hope is lost?

Proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:15
Skąd: Poznań

Post autor: Ven » 18 kwie 2009, 20:17

Tak... wystarczy, że bedzie jednym z 4 ostatnich modeli w formacji (chyba, że formacja ma zasadę Idomitable - czy jakoś tak)
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
mikjan
Treser wargów
Posty: 41
Rejestracja: 17 kwie 2008, 18:13
Skąd: Warszawa

Post autor: mikjan » 19 kwie 2009, 8:14

Tzn. mi chodziło w tym konkretnym przypadku o kompanie kawalerii. Wiem, że zdejmuje się przy połowie.

Awatar użytkownika
Friend
Strażnik wyschniętej studni
Posty: 265
Rejestracja: 20 wrz 2008, 19:38
Skąd: Pszczyna

Post autor: Friend » 19 kwie 2009, 16:47

Tzn. mi chodziło w tym konkretnym przypadku o kompanie kawalerii.
ta zasada działa tak samo jak w piechocie

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 25 cze 2009, 15:11

To znaczy zawsze w kawie najpierw zdejmujesz Epica jeśli siedzi w ostatniej kompanii, bo nie może być więcej Epiców niż zwykłych :)

Awatar użytkownika
Silverhand
Honorowy Redaktor
Posty: 1791
Rejestracja: 25 sty 2008, 7:46
Skąd: W-wa

Post autor: Silverhand » 24 kwie 2010, 19:48

Podłączę się do tego tematu, choć pytanie trochę inne:

Czy bohaterów epickich można mieć w formacji
-najwyżej tylu, ilu zwyklaków (nie kapitanów, sztandarów itp.)
-najwyżej połowę formacji, i kapy i sztandary wliczają się w limit epików w formacji.

Awatar użytkownika
Szaman
Gobliński jeździec
Posty: 67
Rejestracja: 28 sty 2008, 15:20
Skąd: Adeptus Geriatricus

Post autor: Szaman » 24 kwie 2010, 20:25

epikow nie mozna miec wiecej niz pozostalych modeli.
np. moze byc taka sytuacja, ze w legendarnej formacji Erkenbranda zostanie nam Theoden (Epic) i Erkenbrand (model formacji).

Awatar użytkownika
Widelec
Nadzorca Trolli
Posty: 757
Rejestracja: 06 sie 2008, 19:51
Skąd: Racibórz/Wrocław

Post autor: Widelec » 24 kwie 2010, 20:43

+1 Szaman
[Ja] Ja mam grupę krwi 0Rh+
[Kumpel] Ale AB??

Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:15
Skąd: Poznań

Post autor: Ven » 25 kwie 2010, 21:43

Nie można mieć więcej niż zwykłych wojowników co oznacza, że:

Weźmy formację piechoty z kapem, sztandarem i muzykiem. Można do niej wstawić 5 epików - dlaczego?

Bo każdy z nich zastępuje jednego zwykłego wojownika. Nie może natomiast wejść 6 epik, bo musiałby to zrobić na miejscu sztadaru/muzyka/kapitana.

Myślę, że o to chodzi w zapisie :D

BTW: to oznacza, że przykład podany przez szamana jest możliwy, bo tamten epik wszedł na miejsce zwykłego warriora.
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

Awatar użytkownika
satrox
Bębniarz z głębin
Posty: 175
Rejestracja: 30 paź 2008, 11:57
Skąd: śląsk

Post autor: satrox » 26 kwie 2010, 7:09

to znaczy, że możemy włożyć do formacji 8 epików? a jak to wygląda z resilience wtedy? przykładowo, została mi się ostatnia formacja gondorskiej piechoty (nieważne na ile punkty, czysto hipotetycznie) i nawrzucałem tam wszystkich moich epików zapełniając wszystkie 8 miejsc z res 3, to ile mamy resiliance? 3+1? bo jak epic zginie na jego miejsce wraca gondorczyk...? Wiem, że to niemożliwe biorąc pod uwagę koszt ale możemy to zacząć rozważać w mniejszej skali, mając 5 epików w formacji z Indomitable......
si vis pacem, para bellum

Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:15
Skąd: Poznań

Post autor: Ven » 26 kwie 2010, 11:18

Reslinace bohaterów liczy sie tylko do dueli.
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 26 kwie 2010, 14:09

Zpis dokładnie mówi, że epików nie może być więcej niż zwykłych modeli. Oznacza to, że jak mamy kapa, banner i muzyka, to możemy dać max 3 epików. Nawet jest przykład, że jeśli zostanie nam banner, kap, muzyk, zwykłych 3 i 3 epików i kompania dostaje ranę, to musimy zdjąć epika. W kawie na przykład mamy w pierwszej kompanii banner, więc epik może być w 2 dopiero. Więc, jeśli została tylko command company i ta z epikiem, to pierwsza rana zdejmuje epika, bo jeśli zginąłby zwykłak nie zachowalibyśmy zasady.

Awatar użytkownika
Ven
Pomocnik Szamana
Posty: 940
Rejestracja: 23 sty 2008, 21:15
Skąd: Poznań

Post autor: Ven » 26 kwie 2010, 14:35

Zpis dokładnie mówi, że epików nie może być więcej niż zwykłych modeli. Oznacza to, że jak mamy kapa, banner i muzyka, to możemy dać max 3 epików. Nawet jest przykład, że jeśli zostanie nam banner, kap, muzyk, zwykłych 3 i 3 epików i kompania dostaje ranę, to musimy zdjąć epika. W kawie na przykład mamy w pierwszej kompanii banner, więc epik może być w 2 dopiero. Więc, jeśli została tylko command company i ta z epikiem, to pierwsza rana zdejmuje epika, bo jeśli zginąłby zwykłak nie zachowalibyśmy zasady.
No właśnie tłumaczę, że to jest błędne rozumowanie:P
Zpis dokładnie mówi, że epików nie może być więcej niż zwykłych modeli.
To pierwsze zdanie jest poprawne.
Nawet jest przykład, że jeśli zostanie nam banner, kap, zwykłych 3 i 3 epików i kompania dostaje ranę
Tutaj już jest błąd. Wstawienie epika do formacji jest tylko znaznaczeniem, że on tam jest. Bo my mamy banner, kapa oraz 6 zwykłych wojowników i jak wstawimy tam 3 epików, to nadal w tej kompani mamy 6 zwykłych wojowników. Uzasadnia to choćby duel, gdzie jak zejdzie nam np: sam epik, to nie straciliśmy, żadnego wojownika z formacji.


Ogólnie chodzi o to, że możemy wkładać epików, póki mamy wolnych zwykłych wojowników w formacji, natomiast, nie możemy tego zrobić, jeśli ma on wejść na miejsce jakiegoś sztandaru, kapa etc.
Nie bądź taki zabAAAAAAAAwny !

Jesteś z Poznania? kliknij!

derrkater
Opiekun Balroga
Posty: 1461
Rejestracja: 03 lut 2008, 16:39
Skąd: Warszawa

Post autor: derrkater » 26 kwie 2010, 16:37

Zwracam honor - Można to interpretować IMO na 2 sposoby - tzn. że epików nie może być więcej niż zwykłych w kompanii w danym momencie gry lub że nie może być więcej niż ogólnie. Jednak to ta druga (Twoja i Szamana z resztą) interpretacja jest logiczniejsza. Tak po zastanowieniu Epik w kawie traciłby sens.

Awatar użytkownika
a0123456789
Bębniarz z głębin
Posty: 128
Rejestracja: 28 lip 2008, 10:34
Skąd: Kraków

Post autor: a0123456789 » 04 maja 2010, 11:15

Po prostu kolejna sporna rzecz która powinna zostać uściślona.

Ja uważam, że nie można mieć w kompanii więcej figurek epików niż zwyklasów, a do tego skłania mnie zapis, że trzeba "remove an epic hero if doing otherwise would leave a company with more epic heroes than normal warriors" czy jakoś tak. Wg. mnie sugeruje to konieczność posiadania w formacji i kompanii figurek zwykłych wojaków. Ale to też można różnie interpretować.

Pozdrawiam
Numerek
Nie ma dla mnie rzeczy zbyt trudnych. Są tylko na tyle trudne, że nie chce mi się ich robić.
-----------------
http://demotywatory.pl/29119/Od-zera
Mój idol :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bohaterowie”