Mapa Forum

   Zaloguj  |
Obecny czas to 21 Lis 2017, 4:29
Forum Mitril.pl Strona Główna
Zobacz posty bez odpowiedzi   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony:  Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak
  »  Forum Mitril.pl  »  Turnieje i inne imprezy   »  [Master] 9 Urodziny Mitrila - 27-28 V 2017 - 2x 600
Autor Wiadomość
K10
~Kwatermistrz-piwowar



Wiek: 20
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 465

Skąd: Poznań

Offline


   Post Wysłany: 18 Maj 2017, 23:44
Zacytuj zaznaczone

LoneWolf napisał:
kudłaty22 napisał:
W odpowiedzi na pytania co do heavy objectu polecam...
przestać szukać dziury w całym.

Zapis jest taki a nie inny i nie będę teraz pisał FAQ do każdego akapitu. jak sie umówisz z przeciwnikiem tak zagracie i polecam stosować ten sposób jak najczęściej


Moim skromnym zdaniem kwestia przemieszczenia zaopatrzenia do własnej strefy w 1 turę a w kilka tur jest dość kluczowa.

Zgodnie z zapisem straty połowy ruchu na podniesienie, stosując analogię z innymi tego typu zasadami, to podchodzę do niego wykorzystując 5 cali i podnoszę zużywając połowe z pozostałego. Drugie rozumienie to, że będąc w base kontakcie muszę wydać 50% wartości movementu - zasadnicza różnica.

Używając łańcuszka modeli można przekazać zaopatrzenie z "rąk do rąk" przez pół stołu, bez ograniczeń. Zasada heavy objectu mówi, że można się z nim przemieścić raz na turę, nie ma tu słowa o przekazywaniu, więc istotne jest, czy przekazanie jest traktowane jako przemieszczenie, bo na tym można całą strategię oprzeć.

No ale okej, będę rzucał przed grą na 4+ która opcja będzie grana.


Tak na logikę na podniesienie obiektu zużywane jest pół ruchu, czyli w przypadku przykładowego elfa będą to 3". I zapewne obiekt można przekazać tylko raz na turę Smile

_________________
I'm back baby!
   Powrót do góry »
 
Ajas
@Redaktor



Wiek: 28
Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 9241

Skąd: Poznań AP

Offline
Pochwał: 1

Galeria Ajas (3 zdjęcia)

   Post Wysłany: 19 Maj 2017, 6:59
Zacytuj zaznaczone

Zapis o noszeniu ciężkich przedmiotów z podręcznika jest dość pomocny - serio czytajcie te zasady.

- podnosimy ze styku z przedmiotem, pozostałą część ruchu musimy zmniejszyć o połowę, chyba, że ktoś pomaga
- noszący zespołowo ruszają się jednocześnie
- ciężki przedmiot może być niesiony tylko raz w turze (!) więc żadnych łańcuszków
- przed szarżą/po zostaniu zaatakowanym przedmiot się upuszcza
- szarża na niosących grupowo może się zakończyć tym, że część walczy, a reszta nadal niesie
- kawaleria (ani zwykła, ani potworna) nie może nosić ciężkich przedmiotów
- monstery traktują je jak lekkie

Pozdrawiam, Ajas Very Happy

_________________
KedzioR_vo do Offa o cyckach napisał:
MaRta radzi, żebyś se cycki w necie pooglądał, bo widać, że nie wiesz, jak wyglądają (Very Happy)


Jesteś z Poznania? kliknij!
   Powrót do góry »
 
Kalins
@Redaktor Naczelny



Wiek: 45
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 3729

Skąd: Józefów

Offline


   Post Wysłany: 19 Maj 2017, 11:00
Zacytuj zaznaczone

Ajasie, dziękuję za wyjaśnienie i poniżej przedstawiam finalną aktualizację stanu zgłoszeń i rozpisek wysłanych w okreslonym terminie.

Niestety wypadał nam jedna para i szukamy jeszcze jednej, abyśmy mieli parzystą liczbę - jeśli ktoś z listy rezerwowej jest zainteresowany proszę o zgłaszanie się i realizację wpłaty.

Pozdrawiam,
Kalins

1. Kalins & Grześ
2. Alexij + Nikiia
3. Slay + Fish
4. Kuli & Ajas
5. Mnil & Jakubbik
6. Potemp & Godfryd
7. Yogi & DanieL
8. Silverhand & GrzegorzG
9. Sfacio & Grond
10. Garry & Jawor
11. Szpitalnik & Joint
12. Kisiel & Grzesiek Telenga
13. Diego Armando Maradona & Tomaszek
14. MrocznyElf + Damian
15. Ereinion & Skowron
16. K10 & Slotgan
17. Darlark & Mistificated
18. lesisz + Pio11
19. Pyśko&Speedy
20. Dariusz & Piciu xd
21. vhaerun & uzumakin
22. janek & montwa
23. Witek + Macu
24. Chruścik + Eron
25. Jestę ersoftę + Asasyn
26. Elfhells + Jan
27. piorotorus + Bakson
28. Geiger + Tredor
29. Vrasku i Imrik
30. Oskar Pantek+ Kapitan Rudobrody
31. Kamikazee + Kacper
32. Pablo & Yar-Czan
33. Mordor_ASR + Szogun
34. Wiktor & Lukan
35. SpyTech & TonyStark
36. Klusek&LoneWolf
37. Kacper + Ondek

Lista rezerwowa:
38. szopen + Jelonek
39. DrJurek & muaddib
40. Mike & Alexander
41. Neo + Solmyr

_________________
Powiedz Mitril i wejdź.
   Powrót do góry »
 
 
Grunthor
~Zbrojmistrz Khazad-dum



Wiek: 27
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 751

Skąd: Ursynów/PatoLotRiA

Offline


   Post Wysłany: 20 Maj 2017, 8:56
Zacytuj zaznaczone

Poszukuję pary, ponieważ moja osoba z pary ma ważny wyjazd służbowy. Gram zlem. Mam armię dobra (Gc) do pożyczenia dla tej osnbu. Interesuje mnie spokojne grane bez niesamowitego ciśnienia wyniku. Casting rozpoczęty Smile

_________________
Druga ksywa - Kisiell

Grunthor - Rubaszny Olbrzym - żyjący w Cardif
   Powrót do góry »
 
LoneWolf
~Zbrojmistrz Khazad-dum



Wiek: 30
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 737

Skąd: Kraków

Offline
Ostrzeżeń: 2


   Post Wysłany: 20 Maj 2017, 13:23
Zacytuj zaznaczone

Jak działa Command rzucony na jeden z dwóch niosących ciężki obiekt modeli?

Czy commandowany może się przemieścić z obiektem oddzielając się od drugiego niosącego? Czy przemieszcza się ich na raz jeśli niosą w dwójkę? (Commanduje jednego z dwóch niosących, przemieszczam go o 1,5 cala z ciężkim przedmiotem czy commanduje jednego z pary, przemieszczam niosącą parę o 3 cale itd.)

Czy obiekt już raz przemieszczony w turze może być przemieszczony pod wpływem zaklęcia/ zdolności po raz kolejny?

Czy obiekt może być przemieszczony w turze, w której był już przemieszczony pod wpływem zaklecia/zdolności? (czyli odwrotna sytuacja)
   Powrót do góry »
 
Godfryd
~Sędzia LO



Wiek: 26
Dołączył: 21 Sie 2011
Posty: 1559

Skąd: Reprezentowice / Szybki Szpil

Offline
Pochwał: 1


   Post Wysłany: 22 Maj 2017, 7:21
Zacytuj zaznaczone

LoneWolf napisał:
Czy commandowany może się przemieścić z obiektem oddzielając się od drugiego niosącego? Czy przemieszcza się ich na raz jeśli niosą w dwójkę? (Commanduje jednego z dwóch niosących, przemieszczam go o 1,5 cala z ciężkim przedmiotem czy commanduje jednego z pary, przemieszczam niosącą parę o 3 cale itd.)

Najbliższa analogia to szarża na jednego z nosicieli (;;d) i do niej bym się odniósł,

LoneWolf napisał:
Czy obiekt już raz przemieszczony w turze może być przemieszczony pod wpływem zaklęcia/ zdolności po raz kolejny?


Zgaduję, że nie, patrz wyżej,

Cytat:
Czy obiekt może być przemieszczony w turze, w której był już przemieszczony pod wpływem zaklecia/zdolności? (czyli odwrotna sytuacja)


Moim zdaniem nie da się przemieścić modeli czarem/zdolnościa, w momencie kiedy model wchodzi pod wpływ jednego z powyższych, przedmiot automatycznie upuszcza.

_________________
Nobody likes you, you're ugly and your mother dresses you funny. Now smile, you f*cking douche...
   Powrót do góry »
 
Potemp
~Sędzia LO



Wiek: 29
Dołączył: 13 Wrz 2011
Posty: 648

Skąd: Kielcza

Offline


   Post Wysłany: 22 Maj 2017, 11:44
Zacytuj zaznaczone

Opublikujecie w końcu te rozpiski?
W sensie tych, którzy dostają premię za wysłanie rozpisek w terminie?
   Powrót do góry »
 
Kalins
@Redaktor Naczelny



Wiek: 45
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 3729

Skąd: Józefów

Offline


   Post Wysłany: 22 Maj 2017, 13:03
Zacytuj zaznaczone

W końcu opublikujemy w dniu dzisiejszym i będą wszystkie rozpiski.

Kalins

_________________
Powiedz Mitril i wejdź.
   Powrót do góry »
 
 
LoneWolf
~Zbrojmistrz Khazad-dum



Wiek: 30
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 737

Skąd: Kraków

Offline
Ostrzeżeń: 2


   Post Wysłany: 23 Maj 2017, 19:01
Zacytuj zaznaczone

Jeszcze kilka pytań po dzisiejszych testach:

1)„Do ostatniej kropli krwi” - czy wystawiając się 12 cali od krawędzi, członkowie warbandu muszę być 6 cali od dowódcy? W scenariuszach podręcznikowych jest taki zapis. Czy warband z maszną nadal wystawiają się w pasie do 24 cala zgodnie z zasadą z armybooka ligowego?

2)„Przedarcie się” - czy warband z maszyną wystawiają się do 24 cala, czy wychodzi z krawędzi wg. zasad rozstawienia?

3)„Zaopatrzenie” - czy znacznik zaopatrzenia jest traktowany jak fizyczny element (np. maszyna etc.) na potrzeby przechodzenia przez niego, przyparcia do niego modelu i strapowania, ogólnie zajmowania fizycznie miejsca. Co się dzieje ze znacznikiem zaopatrzenia, gdy znajdzie sie w 6 calach od krawędzi? Czy zostaje na stole itd.?

4)„Zwycięstwo!” - standardowo, jak wychodzą warbandy z maszynami
   Powrót do góry »
 
kudłaty22
~Sędzia LO



Wiek: 20
Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 248

Skąd: Warszafka

Offline


   Post Wysłany: 24 Maj 2017, 8:44
Zacytuj zaznaczone

Przedarcie sie to nic innego jak zwykly rekonesans.

Co reszty rozumiem z czego biorą się pytania bo przykladowo w dominacji morgul stalkerzy szaleją po całej mapie ale jezeli w sceanariuszu jest wyraźnie zaznaczone że modele z taka i taką zasada w tym scenariuszu robia tak i tak to zapis ten jest nadrzedny.
Podsumowując
-Do ostatniej kropli na swoich zasadach
-Zwyciestwo jest swoistym hold groundem a wiec tak jak w holdzie.
-Zaopatrzenie jako jedyne posiada zapis o wystawieniu maszyn itd a wiec tu nalezy sie do niego zastosowac.

W przyszłości polecam każdemu kierowac sie troche intuicją. Zasady rzecz święta i kto pyta nie błądzi, jasna sprawa, ale wydaje mi sie ze niektore rzeczy naprawde można na chłopski rozum ogarnąć.
   Powrót do góry »
 
LoneWolf
~Zbrojmistrz Khazad-dum



Wiek: 30
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 737

Skąd: Kraków

Offline
Ostrzeżeń: 2


   Post Wysłany: 24 Maj 2017, 11:42
Zacytuj zaznaczone

1) W Przedarciu do połowy stołu

2) W Do ostatniej wystawiają się do połowy

3) Zwycięstwo wychodzą z losowych krawędzi

4) Zaopatrzenie wystawiają się 6 cali od krawędzi czy wychodzą w 1 turze...? ("Uwaga - modele, które mogą się rozstawiać z dowolnych krawędzi lub dowolnego terenu na potrzeby tego scenariusza wychodzą z krawędzi gracza je kontrolującego." -rozumiem, że ten właśnie zapis dotyczy też maszyn)

5) Dominacja wystawiają się do połowy

Czy przy wystawianiu się członkowie warbandu muszę być 6 cali od dowódcy? Np. w scenie Zaopatrzenie
   Powrót do góry »
 
kudłaty22
~Sędzia LO



Wiek: 20
Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 248

Skąd: Warszafka

Offline


   Post Wysłany: 24 Maj 2017, 12:21
Zacytuj zaznaczone

A czy jest gdzieś ze nie muszą? Oczywiscie ze musza tak jak wszedzie indziej.
W zaopatrzeniu wszystko wychodzi w strefie rozstawia tak samo z tym tylko że maszyny wg swoich zasad na samym końcu.
   Powrót do góry »
 
Sfacio
~Bębniarz z głębin



Wiek: 20
Dołączył: 16 Sty 2012
Posty: 91

Skąd: Karakorum

Offline


   Post Wysłany: 25 Maj 2017, 12:35
Zacytuj zaznaczone

Poważna Sprawa:
Kolega Grond z mojej pary właśnie trafił do szpitala i nie będzie mógł przyjechać.
Poszukuję do pary gracza sił dobra.

_________________
Sfacio=Czyngis-Chan=Siergiej
Mój WIP
   Powrót do góry »
 
kudłaty22
~Sędzia LO



Wiek: 20
Dołączył: 01 Kwi 2014
Posty: 248

Skąd: Warszafka

Offline


   Post Wysłany: 27 Maj 2017, 23:14
Zacytuj zaznaczone

Wpisuje paringi na 4 bitwe:
1. 30 / 29
2. 1 / 15
3. 13 / 14
4. 6 / 28
5. 5 / 23
6. 9 / 31
7. 19 / 4
8. 24 / 35
9. 7 / 26
10. 25 / 2
11. 18 / 21
12. 3 / 12
13. 8 / 22
14. 16 /32
15. 34 / 17
16. 10 / 11
17. 33 / 20

27 ma przerwe
   Powrót do góry »
 
Kalins
@Redaktor Naczelny



Wiek: 45
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 3729

Skąd: Józefów

Offline


   Post Wysłany: 29 Maj 2017, 18:45
Zacytuj zaznaczone

No i po Urodzinach Smile. Zapraszam do zapoznania się z wynikami.

_________________
Powiedz Mitril i wejdź.
   Powrót do góry »
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
  »  Forum Mitril.pl  »  Turnieje i inne imprezy  »  [Master] 9 Urodziny Mitrila - 27-28 V 2017 - 2x 600 Idź do strony:  Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Wszystkie czasy w strefie GMT
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Wersja do druku

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Copyrights © 2007-2009 Mitril.pl. All rights reserved  |  Właściciel strony: Kalins

Redakcja strony nie odpowiada za treści i poglądy prezentowane przez Użytkowników.
Wszelkie poglądy i treści Użytkownicy prezentują w swoim własnym imieniu i na swoją wlasną odpowiedzialność.
Strona główna  /  Forum  /  Szukaj  /  Wiadomości  /  Profil

Projekt i wykonanie: